Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Premiär för Stora Legionelladagen 12 mars

Antalet fall av den fruktade, dödliga bakterien legionella tycks öka, trots att möjligheterna att bygga bort smitthärdar är bättre än någonsin. För att sätta fokus på frågan arrangerar Säker Vatten och Installatörsföretagen för första gången Stora Legionelladagen den 12 mars.

VVS tar plats i Arkitektens handbok

VVS-installatörer råkar ofta ut för problemet att det inte finns plats för att göra optimala installationer. Följden blir nödlösningar, ibland till och med undantag från branschreglerna. Tyvärr händer det alltför ofta även i nybyggnationer. I den senaste utgåvan av Arkitektens handbok, som släpps idag, finns det för första gången ett kapitel om plats för installationer med.

Vad ska man tänka på och begära av sin hantverkare för att alla regler ska uppfyllas? För att förenkla har försäkringsbolagen och branschorganisationerna gemensamt tagit fram en enkel broschyr som vägledning.

Vägen till ett lyckat arbete i kök och bad: Branschen sammanfattar vad som krävs

Varje år sker vattenskador i Sverige för ca 10 miljarder kronor. En stor del av dessa kan undvikas om bad och kök byggs och renoveras enligt de regelverk som finns. Därför har försäkringsbolagen och branschorganisationerna för första gången gått samman och gett ut en lättfattlig broschyr som enkelt förklarar vad man ska tänka på och begära av sin hantverkare för att alla regler ska uppfyllas.

Nytt beräkningsprogram för tappkallvatten underlättar projektering

Enligt branschregler Säker Vatteninstallation ska tappvattenledningar i schakt, kopplingslådor och bjälklag där temperaturen kan bli högre än rumstemperaturen, utformas så att den beräknade temperaturen på stillastående kallvatten inte blir högre än 24 °C på 8 timmar. Nu har Säker Vatten tagit fram ett beräkningsprogram som underlättar projektering.

Testinstitutet RISE har på uppdrag av Länsförsäkringar och Säker Vatten läckagetestat fyra olika fördelarskåp.

Branschsamverkan ska förbättra fördelarskåp

Fördelarskåp har på senare tid blivit allt mer populära för att bygga in rören i väggarna. Men tyvärr har flera läckage upptäckts. I ett samarbete med Länsförsäkringars forskningsfond och Säker Vatten har testinstitutet RISE och fyra leverantörer av fördelarskåp gjort läckagetester i labbmiljö i syfte att få fram fakta om eventuella svaga punkter för att gemensamt kunna verka för förbättringar.

Vattenskaderapporten sammanfattar 22 246 vattenskador: Ledningar och diskmaskiner är största bovarna

Vattenskador i kök och badrum är vanligast och oftast handlar det om läckande ledningssystem. Diskmaskiner som är 10 år eller yngre står för närmare 20 procent av alla vattenskador i kök. Allra störst risk att råka ut för vattenskador löper ägare av villor eller fritidshus byggda på 1970-talet. Det visar statistik från Vattenskaderapporten, som omfattar försäkringsbolagens vattenskador under 2018.

Nu kan du som arbetar på ett auktoriserat konsultföretag gå utbildning i Säker Vatteninstallation via webben.

Nyhet: Webbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörer

Ett av de önskemål vi fått från våra auktoriserade företag är att det ska vara möjligt att gå utbildning i Säker Vatteninstallation via webben. Detta har vi tagit till oss och därför lanserar vi nu vår första webbaserade utbildning; Säker Vatteninstallation för VS projektörer.

Landets VVS-montörer har stött på många bristfälliga installationer under reparationsarbetet av de frysskador som uppstått av det kalla vädret.

Risk för nya vattenskador när frusna rör repareras fel

När kylan drog över landet vid årsskiftet, frös vattnet i många villor och fastigheter och VVS-montörerna jobbar fortfarande för högtryck. Säker Vattens VD, Stefan Rex, uppmanar fastighetsägare att se till att reparationerna görs på rätt sätt, så att ledningarna inte fryser sönder igen.

Utformning av tappvattenschakt – ett samverkansprojekt

Utformning av tappvattenschakt – ett samverkansprojekt

På Nordbygg i april presenterades teknikprojektet Tappvattenschakt Förslag till utformning som Säker Vatten drivit tillsammans med branschen. Säker Vatten har tagit rollen som samordnare av projektet som berör flera områden inom byggandet.

Visa mer