Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Livsfarlig bakterie sprids i vattnet – finns i vart fjärde tappvattensystem

Under sommaren drabbas allt fler av den livshotande lunginflammationen legionärssjuka, som framför allt sprids via inandning av vattendroppar till exempel i duschen. Och tyvärr ökar antalet legionellafall för varje år. En vanlig orsak är att tappvattentemperaturerna är för låga, vilket gör att bakterierna växer till i rören.

Legionella är en bakterie som förekommer naturligt i vår miljö, bland annat i vattentäkter. Genom dricksvattnet kommer legionellabakterien in i fastigheternas tappvattensystem. Där kan legionellabakterien förökas och i vissa fall orsaka legionärssjuka eller pontiacfeber. Spridningen av bakterien sker framför allt via vattendroppar i dusch, luftkonditionering och kyltorn. Den som smittas får lunginflammation, ofta med hög feber, diarré, muskelvärk och huvudverk. Sjukdomen är mycket allvarlig och kräver ofta intensivvård. Dödligheten är 5-20 procent.
Men det går att förebygga legionella!
Allra bäst trivs bakterien i vattenledningar där vattenomsättningen är låg och temperaturen är 20-45 grader, vilket är vanligt i till exempel en sommarstuga som används sporadiskt, eller i en handdukstork. I Tyskland har man till och med beslutat att ta bort handdukstorkar som är installerade på tappvarmvatten eller varmvattencirkulerande under 2020 på grund av risken för legionella.

- Det starkaste vapnet mot legionella är att säkerställa att bakterierna aldrig växer till i vattenledningar. Kontrollera därför regelbundet att temperaturen i utgående tappvarmvatten håller 55-60 grader, säger Stefan Rex, VD för Säker Vatten, som också står bakom portalen www.stoppalegionella.se.

Det första kända utbrottet av legionärssjuka noterades 1976 i Philadelphia, USA. Utbrottet skedde på ett hotell i samband med att en organisation kallad ”American Legion” bestående av amerikanska krigsveteraner, höll en kongress. Totalt insjuknade 221 personer och 34 personer avled. Ventilationssystemet tros ha orsakat spridningen av sjukdomen som sedan fick namnet legionärssjuka (Legionnaires’ disease). Den då okända bakterien fick senare namnet Legionella pneumophila som orsak till sjukdomen.

www.stoppalegionella.se finns fakta om legionella, samt en rad tips på hur man kan förebygga den fruktade sjukdomen. Här finns också information om kända legionellautbrott i Sverige och utomlands.

Här trivs legionella bäst:

För låga varmvattentemperaturer

För höga temperaturer i kallvattenledningar.

Varmvattencirkulation, till exempel i vattenburna handdukstorkar.

Blindledningar med stillastående vatten, till exempel i ledningar till ett tvättställ som inte används.

Ämnen

Kategorier


Säker Vatten är en medlemsägd organisation som har till uppgift att skapa ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara VVS-installationer. Detta gör vi genom att utbilda, auktorisera och kontrollera företag i VVS-branschen. Att utföra installationer enligt branschregler Säker Vatteninstallation är idag likställt med fackmässigt utförande.

Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk som är framtaget av branschens aktörer för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Reglerna ställer krav på både installatörer och produkter. Målet är att ge en ökad säkerhet och trygghet för kunden.

Idag finns det över 2000 auktoriserade VVS-företag och över 22 000 utbildade montörer. På www.säkervatten.se hittar du VVS-företag som alla utför arbetet efter branschregler Säker Vatteninstallation, vilket nu försäkringsbolag, kommuner och större beställare kräver.

Anlita ett auktoriserat VVS-företag för säkrare installationer!

Kontakter

Sara Lehn

Sara Lehn

Presskontakt VD Branschorganisationen Säker Vatten +46 707563526
Pierre Lundborg

Pierre Lundborg

Presskontakt Utbildningsansvarig Säker Vatten, projektledare Köket Sverige 08-762 73 33, 0722-002486
Liselott Gustafsson

Liselott Gustafsson

Presskontakt Ordförande Säker Vatten 090-2003094