Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nordiskt Vattenskadeseminarium 27-29 augusti: Regler och tillämpning – vad ger egentligen färre vattenskador i de nordiska länderna?

Vattenskador kostar privatpersoner, företag och samhälle årligen mångmiljardbelopp. Den 27-29 augusti samlas myndigheter, branschorganisationer, forskare och experter från hela Norden i Bålsta för att dela med sig av erfarenheter och nya rön om hur vattenskador kan undvikas. Onsdagens andra seminarieblock ägnas åt ansvarsfördelning i byggprocessen.

- Vi arbetar på olika sätt i Norden och konferensen blir därför ett värdefullt tillfälle för erfarenhetsutbyte både mellan yrkesverksamma och myndigheter. Onsdagens seminarieblock om Byggprocessen och Våtrum kommer utan tvekan att väcka många intressanta diskussioner, säger Thomas Helmerson, projektledare för Nordiskt Vattenskadeseminarium.

    Ansvarsfördelning vid projektering och utförande
    Anders Kirkhus, SINTEF

    SINTEF är en av Europas största forskningsorganisationer. I det här seminariet redovisar Anders Kirkhus erfarenheter och tankeväckande resultat om hur ansvarsfördelning vid projektering och utförande ser ut, och vilka effekter det kan ge.

    Boverkets nya byggregler i praktiken
    Madeleine Hjortsberg, Boverket och Christian Sterner, Byggtjänst

    Den 1 januari 2025 träder Boverkets nya byggregler i kraft i Sverige. En rad nyheter träder då i kraft som hela bygg- och installationsbranschen behöver förbereda sig på redan nu. En stor förändring är till exempel att Boverket skjuter över ansvaret på branschen att skapa branschrekommendationer.

    Hela programmet för Nordiskt Vattenskadeseminarium hittar du här Forside - Nordiska Vattenskaderådet (nordiskavattenskaderadet.nu)

    Nordiskt Vattenskadeseminarium arrangeras sedan 1997 av Nordiska Vattenskaderådet, som består av nordiska myndigheter, branschorganisationer och försäkringsbolag som tillsammans arbetar för erfarenhetsutbyte i syfte att minska vattenskador.

    Nordiskt Vattenskadeseminarium arrangeras vartannat år på olika platser i Norden. Det innebär att det är 10 år sedan som det arrangerades i Sverige senast. I år arrangeras seminariet på Aronsborg i Bålsta. Seminariet vänder sig till alla som jobbar med byggprocesser på myndighet, kommun, i byggföretag, på arkitektkontor, inom försäkring eller VVS.

    Seminariet sker på plats, det finns ingen möjlighet att delta digitalt.
    Media är välkomna att bevaka seminariet, men behöver ackreditera sig senast 1 juli för att säkra en plats. Maila till thomas.helmerson@sakervatten.se


    Ämnen


    Säker Vatten är en medlemsägd organisation som har till uppgift att skapa ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara VVS-installationer. Detta gör vi genom att utbilda, auktorisera och kontrollera företag i VVS-branschen. Att utföra installationer enligt branschregler Säker Vatteninstallation är idag likställt med fackmässigt utförande.

    Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk som är framtaget av branschens aktörer för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Reglerna ställer krav på både installatörer och produkter. Målet är att ge en ökad säkerhet och trygghet för kunden.

    Idag finns det över 2000 auktoriserade VVS-företag och över 22 000 utbildade montörer. På www.säkervatten.se hittar du VVS-företag som alla utför arbetet efter branschregler Säker Vatteninstallation, vilket nu försäkringsbolag, kommuner och större beställare kräver.

    Anlita ett auktoriserat VVS-företag för säkrare installationer!

    Kontakter

    Sara Lehn

    Sara Lehn

    Presskontakt VD Branschorganisationen Säker Vatten +46 707563526
    Pierre Lundborg

    Pierre Lundborg

    Presskontakt Utbildningsansvarig Säker Vatten, projektledare Köket Sverige 08-762 73 33, 0722-002486
    Liselott Gustafsson

    Liselott Gustafsson

    Presskontakt Ordförande Säker Vatten 090-2003094

    Relaterat innehåll

    Nordiskt Vattenskadeseminarium 27-29 augusti: Olika regelverk och effekter – så bekämpas vattenskador i Norden

    Vattenskador kostar privatpersoner, företag och samhälle årligen mångmiljardbelopp. Den 27-29 augusti samlas myndigheter, branschorganisationer, forskare och experter från hela Norden i Bålsta för att dela med sig av erfarenheter och nya rön om hur vattenskador kan undvikas. Onsdagens tredje seminarieblock ägnas åt våtrum och kök. Läs hela programmet här www.nordiskavattenskaderadet.nu