Gå direkt till innehåll

Ämnen: Skola

Nordiskt Vattenskadeseminarium 27-29 augusti: Kan bättre byggsamordning och kostnadsfria vattenfelsbrytare minska vattenskador?

Vattenskador kostar privatpersoner, företag och samhälle årligen mångmiljardbelopp. Den 27-29 augusti samlas myndigheter, branschorganisationer, forskare och experter från hela Norden i Bålsta för att dela med sig av erfarenheter och nya rön om hur vattenskador kan undvikas. Det första seminarieblocket fokuserar på förebyggande arbete i form av bättre byggsamordning och vattenfelsbrytare, där fler

Stabil styrelse fortsätter leda Säker Vatten

Liselott Gustafsson från Gustafssons Rör fick fortsatt förtroende vid årsmötet den 15 maj, vilket innebär att hon svingar ordförandeklubban i den ideella föreningen Intresseorganisationen Säker Vatten i ytterligare två år.

Bästa tipsen för att förebygga vattenskador i kök och bad

Vattenskador i villor och lägenheter är den största orsaken till skador som försäkringsbolagen ersätter via villa- och hemförsäkringen. Ofta är det små läckage som pågår under en längre tid, som ger omfattande och dyra skador. Därför har Vattenskadecentrum tagit fram två användbara checklistor för att undvika vattenskador och upptäcka läckage tidigt i kök respektive badrum.

Nordiskt Vattenskadeseminarium 27-29 augusti: Det senaste inom hållbara vatteninstallationer för byggnader, miljö och hälsa

Vart tionde år arrangeras Nordiskt Vattenskadeseminarium i Sverige, och i år är det dags igen, den 27-29 augusti. Under tre dagar presenteras de absolut senaste inom hållbara vatteninstallationer för byggnader, miljö och hälsa. Nordiskt vattenskadeseminarium invigs av Anders Sjelvgren, generaldirektör för Boverket. Under konferensen delas Nordiska Vattenskadepriset ut.

Vattenskaderapporten 2023: Därför skedde 90 000 vattenskador i svenska hem 2023

Gamla ledningar och nya vitvaror innebär störst risk för vattenskador. Och svenska folket behöver förbereda sig bättre för kalla vintrar för att undvika frysskador. Det visar Vattenskaderapporten 2023, som baseras på försäkringsbolagens statistik över vattenskador. Samtidigt ger en djupdykning i statistiken en rad intressanta insikter.

Så slipper du vattenskador i bostaden: - Håll koll på ledningarna!

Så många som 59 procent av alla vattenskador i svenska bostäder orsakas av ledningssystemet, enligt försäkringsbolagens statistik i Vattenskaderapporten. Majoriteten av skadorna – 70 procent – beror på att rören gått sönder på grund av hög ålder och uteblivet underhåll. Nu uppmanar försäkringsbolagen och branschen att se över ledningarna och åtgärda innan vattenskadorna är ett faktum.

Pressinbjudan - Legionellaseminarium 16 november

Den 16 november samlar Malmö Universitet tillsammans med Säker Vatten och Boverket branschen, forskare och fastighetssektorn i ett seminarium. Syftet är att sätta fokus på hur man gemensamt kan minska smittspridningen av den livsfarliga bakterien legionella, som tyvärr fortsätter att öka. Media är varmt välkomna att delta på plats eller digitalt. Anmäl till thomas.helmerson@sakervatten.se

De flesta vattenskador sker i köket, oftast orsakas de av kyl eller frys.

Så undviker du vattenskador från kyl och frys

Köket är det rum i huset som oftast drabbas av vattenskador, och de största bovarna är kyl och frys av nyare årgång. Handen på hjärtat – har du koll på hur du sköter kyl och frys för att undvika vattenskador? Vattenskadecentrum, som tar fram Vattenskaderapporten, lyfter fram några användbara tips.

Så undviker du vattenskador vid renovering av kök och bad

Är det kostnadseffektivt att delrenovera vattenledningar i samband med renovering, och hur gör man i så fall för att undvika vattenskador? Det är frågor som nästan alla som renoverar en bostad eller gör om i kök, bad eller tvättstuga ställer. Branschorganisationen Säker Vatten ger sina bästa tips för långsiktig hållbarhet.
Säg vattenskada, och de flesta ser ett sprutande rör framför sig. Men de

Säker Vatten tar fram rekommendationer för att tydliggöra nya byggregler

Som svar på Boverkets nya byggregler, som fokuserar på funktion i stället för utförande, satsar Säker Vatten tillsammans med forskningsinstitut och andra branschorganisationer på att ta fram tydliga rekommendationer för VVS. Den första publicerades på www.sakervatten.se i veckan.
- Det måste vara lätt att göra rätt. Därför satsar vi på att ta fram rekommendationer för att tydliggöra oc

Vattenskadorna i Sverige: - Jämställ ledningarna med husets tak – byt i tid!

Sönderrostade ledningar står för majoriteten av vattenskador i svenska hem. - Det är hög tid att jämställa ledningarna med husets tak och byta ut gamla vattenledningar innan de går sönder. De flesta lägger om taket innan det börjar läcka, men väntar tills det läcker innan man byter ut gamla ledningar, säger Sara Lehn, VD för branschorganisationen Säker Vatten.

Visa mer