Gå direkt till innehåll
EU-parlamentarikerna röstade för en uppdatering av unionens dricksvattendirektiv från 1998.
EU-parlamentarikerna röstade för en uppdatering av unionens dricksvattendirektiv från 1998.

Pressmeddelande -

EU-parlamentet fastslår: Rent vatten till alla!

I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vattnet direkt ur kranen utan att bli sjuka och vi vill inte heller att vattnet ska vara grumligt, färgat eller lukta illa. Men det ser inte likadant ut i resten av Europa. I dag beräknas runt 23 miljoner personer i EU inte ha tillgång till rent kranvatten.

Den 23 oktober, röstade Europaparlamentet igenom en upp uppdatering av unionens dricksvattendirektiv från 1998. Direktivet handlar bland annat om att alla ska få tillgång till rent vatten, antingen hemma i kranen eller på offentlig plats, till exempel hos myndigheter eller genom dricksfontäner. Även restauranger ska uppmanas tillhandahålla kranvatten, antingen gratis eller mot en mindre avgift.

Men förutom att öka tillgången på vatten så handlar det nya dricksvattendirektivet också om att förbättra kvalitén på vattnet som finns genom att sätta en maxgräns för vissa farliga ämnen. Bland annat ska legionella och klorat tas in i de tester som görs för att säkra att vattnet är drickbart.

Förhoppningen med förslaget är även att minska antalet plastflaskor som i dag användas för vatten som köps i affärer. Man räknar med att kunna minska användningen av plastflaskor med 17 procent vilket skulle bespara invånarna motsvarande sex miljarder kronor per år. Ett ökat kranvattensdrickande minskar även miljöpåverkan och bidrar till att nå klimatmålen i Parisavtalet.

Uppdateringen av lagförslaget kom till efter att över en miljon EU-medborgare undertecknat ett medborgarinitiativ. Nu inleds förhandlingar med medlemsländerna för att mejsla fram den slutliga lagtexten.

Källa: Europaportalen.se och Säker Vatten AB


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk framtaget av VVS-branschen tillsammans med bland annat försäkringsbolagen, Boverket och Folhälsomyndigheten.

Säker Vatteninstallation bygger på auktoriserade företag som utför arbetet enligt branschreglerna, för att minska vattenskador och personskador, såsom legionella, brännskador och förgiftning.

Det finns närmare 1800 auktoriserade företag, som lämnar intyg på sitt arbetet, sökbart via www.säkervatten.se

Kontakter

Sara Lehn

Sara Lehn

Presskontakt VD Branschorganisationen Säker Vatten +46 707563526
Pierre Lundborg

Pierre Lundborg

Presskontakt Utbildningsansvarig Säker Vatten, projektledare Köket Sverige 08-762 73 33, 0722-002486
Liselott Gustafsson

Liselott Gustafsson

Presskontakt Ordförande Säker Vatten 090-2003094

Relaterat innehåll

 Bättre handhygien kan rädda tusentals liv. Den 15 oktober är det Internationella handtvättardagen.

Hur ofta tvättar du händerna?

Hygien är avgörande för att förbättringar inom vatten, sanitet, hälsa och sjukvård ska vara hållbara. I samhällen där hygienen brister sprids sjukdomar snabbt mellan människor och en så enkel sak som att tvätta händerna med tvål och vatten kan rädda många liv.

  Bakterier är ett av hoten mot dricksvattnet och för VVS-branschen är legionella den mest uppmärksammade varianten.

​Vatten är ett livsmedel

Allt för få tänker på att VVS är ett system för leverans av livsmedel. På reningsverken skärps kraven och i vissa delar krävs numer motsvarande skyddsåtgärder som i livsmedelsindustrin. - På ett bygge kan ändå vattenledningssystemen ligga oproppade i flera veckor utomhus , säger Torbjörn Lindberg som arbetar med dricksvatten på Livsmedelsverket.