Gå direkt till innehåll

Ämnen: Industri, tillverkning

Säker Vatten 20 år: Branschens samlade grepp mot vattenskador fortsätter leda utvecklingen

Statusen för yrket behövde höjas och ett helhetsgrepp mot vattenskador behövde tas. Nu är det 20 år sedan den ideella föreningen Säker Vatten såg dagens ljus och den första upplagan av Branschregler Säker Vatteninstallation lanserades. - Mycket har hänt, samtidigt har utvecklingen aldrig varit så intensiv som nu, för att minska vattenskador, säger Liselott Gustafsson, ordförande för Säker Vatten.

Tyck till om förändringarna i Branschregler Säker Vatteninstallation 2026:1

Vårt femte år revideras Branschregler Säker Vatteninstallation. Nästa gång nya regler träder i kraft, är den 1 januari 2026. Men innan dess är de föreslagna förändringarna ute på remiss 14 januari-20 februari för att inhämta synpunkter från branschen. Förändringarna presenteras i webbinariet Bildröret den 31 januari kl 9. https://sakervatten.se/seminarier/bildroret/

Sara Lehn, VD för Säker Vatten, gläds över att de auktoriserade företagen klarar lågkonjunkturen mycket bra.

Säker Vatten Barometern oktober 2024: Tydlig återhämtning bland auktoriserade företag

Rekordmånga auktoriserade VVS-företag svarade på enkätundersökningen Barometern i oktober. Och siffrorna är tydliga - de auktoriserade företagen klarar sig fortsatt mycket bra och märker en ökad orderingång efter en viss anpassning till konjunkturläget. - Det är mycket glädjande att auktorisationen är en så tydlig konkurrensfördel, säger Sara Lehn, VD för branschorganisationen Säker Vatten.

Så kan energibortfall, bränder, dålig luft och vattenskador minskas

I jakten på kvadratmeter minskar utrymmet för installationer som ventilationsrör, vattenledningar och isolering. Konsekvenserna är enorma, både för boende och miljö. Nu bjuder fyra branschorganisationer in till en webbinarieserie med experter för att belysa effekter av för lite plats för installationer, och diskutera lösningar på problematiken.

Stabil styrelse fortsätter leda Säker Vatten

Liselott Gustafsson från Gustafssons Rör fick fortsatt förtroende vid årsmötet den 15 maj, vilket innebär att hon svingar ordförandeklubban i den ideella föreningen Intresseorganisationen Säker Vatten i ytterligare två år.

Så slipper du vattenskador i bostaden: - Håll koll på ledningarna!

Så många som 59 procent av alla vattenskador i svenska bostäder orsakas av ledningssystemet, enligt försäkringsbolagens statistik i Vattenskaderapporten. Majoriteten av skadorna – 70 procent – beror på att rören gått sönder på grund av hög ålder och uteblivet underhåll. Nu uppmanar försäkringsbolagen och branschen att se över ledningarna och åtgärda innan vattenskadorna är ett faktum.

Pressinbjudan - Legionellaseminarium 16 november

Den 16 november samlar Malmö Universitet tillsammans med Säker Vatten och Boverket branschen, forskare och fastighetssektorn i ett seminarium. Syftet är att sätta fokus på hur man gemensamt kan minska smittspridningen av den livsfarliga bakterien legionella, som tyvärr fortsätter att öka. Media är varmt välkomna att delta på plats eller digitalt. Anmäl till thomas.helmerson@sakervatten.se

De flesta vattenskador sker i köket, oftast orsakas de av kyl eller frys.

Så undviker du vattenskador från kyl och frys

Köket är det rum i huset som oftast drabbas av vattenskador, och de största bovarna är kyl och frys av nyare årgång. Handen på hjärtat – har du koll på hur du sköter kyl och frys för att undvika vattenskador? Vattenskadecentrum, som tar fram Vattenskaderapporten, lyfter fram några användbara tips.

Så undviker du vattenskador vid renovering av kök och bad

Är det kostnadseffektivt att delrenovera vattenledningar i samband med renovering, och hur gör man i så fall för att undvika vattenskador? Det är frågor som nästan alla som renoverar en bostad eller gör om i kök, bad eller tvättstuga ställer. Branschorganisationen Säker Vatten ger sina bästa tips för långsiktig hållbarhet.
Säg vattenskada, och de flesta ser ett sprutande rör framför sig. Men de

Säker Vatten tar fram rekommendationer för att tydliggöra nya byggregler

Som svar på Boverkets nya byggregler, som fokuserar på funktion i stället för utförande, satsar Säker Vatten tillsammans med forskningsinstitut och andra branschorganisationer på att ta fram tydliga rekommendationer för VVS. Den första publicerades på www.sakervatten.se i veckan.
- Det måste vara lätt att göra rätt. Därför satsar vi på att ta fram rekommendationer för att tydliggöra oc

Vattenskadorna i Sverige: - Jämställ ledningarna med husets tak – byt i tid!

Sönderrostade ledningar står för majoriteten av vattenskador i svenska hem. - Det är hög tid att jämställa ledningarna med husets tak och byta ut gamla vattenledningar innan de går sönder. De flesta lägger om taket innan det börjar läcka, men väntar tills det läcker innan man byter ut gamla ledningar, säger Sara Lehn, VD för branschorganisationen Säker Vatten.

Vattenskaderapporten 2022 är här: Eftersatt underhåll störst orsak till vattenskador

Vattenskaderapporten, som sammanfattar 35 205 av försäkringsbolagens inrapporterade vattenskador under förra året, visar att sönderrostade ledningar står för majoriteten av vattenskadorna i svenska hem. Även i år toppar köket som det rum som har flest vattenskador. De orsakas framför allt av vitvaror. Läs hela rapporten på www.vattenskadecentrum.se

Engagerad styrelse fortsätter att leda Säker Vatten

Gårdagens årsmöte i den ideella föreningen Intresseorganisationen Säker Vatten var en odramatisk historia. Samma gäng som suttit i styrelsen 2022, fortsätter även under 2023 under ledning av ordförande Liselott Gustafsson från Gustafssons Rör i Umeå.

Visa mer