Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Risk att tragedin med legionella i Portugal upprepas i Sverige

233 personer i en förort till Portugals huvudstad Lissabon har på mindre än en vecka insjuknat i den livshotande sjukdomen legionella.

38 personer har lagts in på sjukhus för intensivvård och fem har avlidit.

Världshälsoorganisationen WHO kallar utbrottet för en nödsituation för folkhälsan.

– Det hade tyvärr kunnat inträffa i Sverige, säger Fredrik Runius, tekniskt ansvarig på Säker Vatten AB som auktoriserar svenska VVS-företag.

I Sverige rapporteras varje år över hundra fall av legionella och en handfull av dem avlider. Det verkliga antalet fall anses vara tio gånger större. Smittkällan är ofta den drabbades egen dusch. Många av dem som blir allvarligt sjuka får olika former av funktionsnedsättningar flera år efter händelsen.

Legionella uppfattas som ett problem för åldringar med kraftigt nedsatt hälsa. Det är inte hela sanningen enligt Caroline Schönning, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Enligt WHO är risken även förhöjd från 40 års ålder. De flesta antalet fall i Sverige är män i åldern 60-70 år., säger hon.

Legionella förekommer naturligt i vatten, men i mycket låga halter. Bakterierna växer till i bland annat kyltorn och i felaktigt konstruerade eller dåligt skötta VVS-anläggningar. Infektionen sker genom att bakterierna andas in vid t ex duschning.

– Därför har vi ett helt avsnitt i våra branschregler om legionella. Här framgår hur vatteninstallationerna ska konstrueras och installeras, säger Fredrik Runius på Säker Vatten vilka även utformar reglerna och utbildar landets VVS-montörer och arbetsledare.

I korthet är kravet att hålla varmt vatten varmt och kallt vatten kallt. Ingenstans i ledningarna ska temperaturen gynna bakterietillväxt. Det är lättare sagt än gjort, särkilt på kallvattensidan.

– Vi driver just nu ett utvecklingsprojekt för att säkerställa att kallvattnet inte blir för varmt. Det finns många riskkonstruktioner, även i nyproduktion, säger Fredrik Runius.

Enligt honom visar utbrottet i Portugal att legionellarisken inte får underskattas. Bakterien är ett potentiellt hot mot folkhälsan även i Sverige.

Ämnen

Kategorier


Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk framtaget av VVS-branschen tillsammans med bland annat försäkringsbolagen, Boverket och Folkhälsomyndigheten.

Säker Vatteninstallation bygger på auktoriserade företag som utför arbetet enligt branschreglerna, för att minska vattenskador och personskador, såsom legionella, brännskador och förgiftning.

Det finns fler än 1600 auktoriserade VVS-företag, som lämnar intyg på sitt arbetet, alla sökbara via www.säkervatten.se

Kontakter

Sara Lehn

Sara Lehn

Presskontakt VD Branschorganisationen Säker Vatten +46 707563526
Pierre Lundborg

Pierre Lundborg

Presskontakt Utbildningsansvarig Säker Vatten, projektledare Köket Sverige 08-762 73 33, 0722-002486
Liselott Gustafsson

Liselott Gustafsson

Presskontakt Ordförande Säker Vatten 090-2003094