Pressmeddelande -
Säker Vatten 20 år: Branschens samlade grepp mot vattenskador fortsätter leda utvecklingen
Statusen för yrket behövde höjas och ett helhetsgrepp mot vattenskador behövde tas. Nu är det 20 år sedan den ideella föreningen Säker Vatten såg dagens ljus och den första upplagan av Branschregler Säker Vatteninstallation lanserades.
- Mycket har hänt, samtidigt har utvecklingen aldrig varit så intensiv som nu, för att minska vattenskador, säger Liselott Gustafsson, ordförande för Säker Vatten.
Men vi backar bandet sisådär 25 år: Då fanns ett projekt som hette Ansvarig installatör som syftade till att stärka projektledaren i företaget. Hela installatörskåren deltog i projektet, som tyvärr dog ut. Thomas Helmerson och Rolf Kling jobbade med projektet för VVS-branschens räkning och funderade på hur man skulle kunna höja branschens anseende. Andra branscher hade skapat branschregler för att tillvarata kunskap och höja statusen för sina branscher. Borde inte VVS-branschen göra samma sak? Timingen var perfekt; den första Vattenskadeundersökningen och en legionellaundersökning med stort informationspaket hade just släppts och skapat stor uppmärksamhet i media. VVS-branschen hade hamnat i fokus!
- Vi ville komma med något positivt som lyfte branschen. I samband med Vattenskadeundersökningen hade vi fått bra kontakt med försäkringsbolagen, som förstås ville göra förbättringar och vända trenden med vattenskador. Dessutom fanns det ett stort intresse från branschen att skapa en legitimitet om sin kunskap, säger Thomas Helmerson.
Sagt och gjort. År 2000 startade arbetet med att ta fram den första upplagan av Branschregler Säker Vatteninstallation. En stor del av arbetet handlade om att träffa företag, lyssna, förankra och dokumentera erfarenheter som verkligen fungerade i praktiken. Ett arbetssätt som fortfarande används vid revideringarna av branschreglerna.
I september 2005 lanserades den allra första upplagan av Branschregler Säker Vatteninstallation. Då fanns också ett gediget utbildningspaket och ett auktorisationssystem färdigt. Intresset från branschen var stort - 300 företag anmälde sig till utbildningarna direkt. Ryktet spreds snabbt och flera hundra företag följde efter och blev auktoriserade redan första året.
- Branschlegitimationen var väldigt viktig när vi startade. Då tillverkades de hemma vid mitt köksbord. Efter hand tog ID06 över tillverkningen och idag är legitimationerna digitala och finns i Säker Vattens app, säger Thomas Helmerson.
En annan skillnad är uppföljningen av företagen. Inledningsvis kontrollerades företagen i samband med inträdet. Det görs fortfarande, men dessutom finns ett kontinuerligt system för att säkerställa att företagen följer åtagandena som auktorisationen innebär.
Idag är över 2400 företag auktoriserade, vilket bland annat innebär att de är utbildade, följer branschreglerna och skriver intyg på installationerna. Sedan 2015 auktoriseras även VVS-konsulter.
Under årens lopp har branschens eget initiativ för att förhindra vattenskador och minimera tillväxt av legionellabakterier, blivit så etablerat att auktorisationen numera är en självklar symbol för kvalitet och fackmässighet.
- Nu tar vi sats mot framtiden med ett fortsatt tydligt fokus på att minska vattenskador. Det gör vi bland annat i forskningsprojekt, utvecklingsprojekt men framför allt i symbios med branschen, säger Liselott Gustafsson.
Relaterade länkar
Ämnen
Säker Vatten är en medlemsägd organisation som har till uppgift att skapa ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara VVS-installationer. Det åstadkoms genom att utbilda, auktorisera och kontrollera företag i VVS-branschen. Att utföra installationer enligt branschregler Säker Vatteninstallation är idag likställt med fackmässigt utförande.
Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk som är framtaget av branschens aktörer för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Reglerna ställer krav på både installatörer och produkter. Målet är att ge en ökad säkerhet och trygghet för kunden.
Idag finns det över 2200 auktoriserade VVS-företag och över 22 000 utbildade montörer. På www.säkervatten.se hittar du VVS-företag som alla utför arbetet efter branschregler Säker Vatteninstallation, vilket nu försäkringsbolag, kommuner och större beställare kräver.
Anlita ett auktoriserat VVS-företag för säkrare installationer!