Gå direkt till innehåll
”Det är VVS-företagen som gjort auktorisationen och Säker Vatten till en framgång”, säger Thomas Helmerson.
”Det är VVS-företagen som gjort auktorisationen och Säker Vatten till en framgång”, säger Thomas Helmerson.

Pressmeddelande -

Säker Vattens avgående VD hyllar branschen

Thomas Helmerson har varit VD för Säker Vatten sedan starten 2005. Från början var han ensam. Nu pensioneras han från en organisation som vuxit i storlek men framför allt i betydelse.

– En eloge till våra VVS-företag, det är deras kvalitetssystem och det har de som ägare av Säker Vatten verkligen anammat, säger han.

Bakgrunden till Säker Vatten liknar den för det brandförebyggande arbete som gjorts med bland annat Heta arbeten. Flera industrifastigheter eldhärjades på grund av svetsning och andra brandfarliga arbeten och man tog därför fram ett regelverk med krav på utbildning. Resultatet blev att bränderna minskade. Motsvarande problem fanns inom VVS och vattenskadorna orsakade stora kostnader vilket gjorde att krav ställdes på regler och utveckling även där.

– Jag och Rolf Kling diskuterade fram idén år 2000 under en VVS-mässa, minns Thomas. Båda arbetade på branschorganisationen VVS Företagen, som redan hade en auktorisation, R-auktorisationen. I den ingick ett ambitiöst kvalitetssystem som många mindre medlemsföretag ansåg var för avancerat för dem.

Thomas Helmerson och Rolf Kling 

Thomas Helmerson och Rolf Kling

– Branschens behov var ett handfast system baserat på erfarenhet, med väl fungerande typlösning som även de minsta företagen hade användning för, säger Thomas.

Resultatet blev Säker Vatten som består av tre delar: Auktorisation, branschregler och utbildning av montörer och arbetsledare. 350 av de redan R-auktoriserade gick från start vidare till Säker Vatten. Sedan dess har antalet ökat kraftigt och idag är runt 2 000 VVS- och konsultföretag över hela landet med över 22 000 utbildade medarbetare.

– En av förklaringarna till framgången är att Säker Vatten skapar nytta för anslutna företag och för deras kunder. Seriösa leverantörer vill göra bra jobb så att de anlitas för nya uppdrag, anser Thomas.

Tidigt inleddes ett samarbete med tätskiktens entreprenörer genom GVK och PER. Men även byggarna behövde invol­veras i samarbetet. Mycket tid ägnades åt att sälja in Säker Vatten hos dem.

– Vi behövde väggar somt våra företag kunde skruva i. Svaret blev att vi borde tala om hur dessa väggar skulle se ut.

Det utmynnade i att Säker Vatten med finansiering från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF startade det första samordnade branschprojektet, en vattensäker våtrumsvägg, där alla berörda aktörer deltog. Resultatet blev en typkon­struktion som snabbt kom att kallas Säker Vatten-väggen. Projektet har fått flera efterföljande projekt, vilket gjort att de auktoriserade VVS-företagen och Säker Vatten har fått en central roll i branschens teknikutveckling.

Thomas ser att byggbranschen måste och kommer att fortsätta utvecklas i den här riktningen. Alla yrkesgrupper är bra på sina bitar, men det är först när alla arbetar i samma riktning, som resultatet blir väl fungerande med hållbara bostäder. Det upp­nås med gemensam utveckling och bättre samordning ute på byggarbetsplatserna

Beställare som väljer auktoriserade företag som bygger och installerar på rätt sätt får ett fackmässigt och försäkringsbart utförande och minskar samtidigt riskerna för legionella och brännskador.

Ett större ansvarstagande från hela byggbranschen var ett av syftena med plan- och bygglagen från 1987.

– Branschen har fantastiska möjligheter att påverka framtidens byggnader och bostäder. Det tog nästan 10 år för PBL att slå igenom i och med att Boverkets byggregler började gälla och det gjorde att man missade möjligheter till påverkan. Då var hela branschen nere för räkning på grund av finanskrisen och marknaden var svag under många år efter det. Nu byggs det som aldrig förr och nu måste vi göra rätt för att inte lämpa över kostnader och problem på framtida fastighetsägare och generationer, avslutar Thomas.

Från och med 1 juli tar Stefan Rex över som vd för Säker Vatten AB. Thomas Helmerson kommer dock att vara kvar i verksamheten, men kommer då gå över till en rådgivande funktion. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk framtaget av VVS-branschen tillsammans med bland annat försäkringsbolagen, Boverket och Folhälsomyndigheten.

Säker Vatteninstallation bygger på auktoriserade företag som utför arbetet enligt branschreglerna, för att minska vattenskador och personskador, såsom legionella, brännskador och förgiftning.

Det finns närmare 1800 auktoriserade företag, som lämnar intyg på sitt arbetet, sökbart via www.säkervatten.se

Kontakter

Sara Lehn

Sara Lehn

Presskontakt VD Branschorganisationen Säker Vatten +46 707563526
Pierre Lundborg

Pierre Lundborg

Presskontakt Utbildningsansvarig Säker Vatten, projektledare Köket Sverige 08-762 73 33, 0722-002486
Liselott Gustafsson

Liselott Gustafsson

Presskontakt Ordförande Säker Vatten 090-2003094

Relaterat innehåll