Gå direkt till innehåll
Tidigare i år lanserades projektet ”Stoppa Legionella”, den första webbportalen  med samlad information om legionella och sjukdomarna som den orsakar.
Tidigare i år lanserades projektet ”Stoppa Legionella”, den första webbportalen med samlad information om legionella och sjukdomarna som den orsakar.

Pressmeddelande -

Bra underhåll av vattensystem kan förhindra legionella

Genom bra underhåll av vattensystemen kan man förhindra att legionellabakterier växer till. Får man problem med legionella kan systemet behöva saneras.

Fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren ska utföra egenkontroll av systemen för att förebygga tillväxt av legionella. Viktiga punkter i ett egenkontrollprogram för vattensystem är:

  • rutiner för att kontrollera temperaturen.
  • rutiner för att genomföra regelbunden spolning vid tappställe.
  • rutiner för spolning av tappställen om delar av en byggnad har stått tom under en längre tid.
  • rutiner för åtgärder vid konstaterade förhöjda nivåer av legionella.

Temperaturen är avgörande

Temperaturen bör vara lägst 60°C i varmvattenberedare och lägst 50°C vid alla tappställen och i eventuell cirkulationsledning.

För nybyggnation samt äldre byggnader gäller att installationer för varmvatten ska vara utformade så att varmvattentemperaturen som lägst är 50°C vid tappstället. Där det krävs cirkulationsledning för varmvatten ska installationerna utformas så att temperaturen på det cirkulerande varmvattnet inte understiger 50°C. Det är även viktigt att utforma systemet så att tappkallvatten inte värms upp oavsiktligt.

Skyddet mot legionellabakterier måste ges ökad prioritet i byggnader som betjänar riskgrupper och på sådana system med fasta duschar eller blandare med en temperatur på 38°C. Exempel på sådana byggnader är sjukhus och bostäder för äldre. Även byggnader som periodvis inte används, eller där en del av byggnaden inte används, måste ha en utökad egenkontroll för att förebygga legionellatillväxt.

Projekt "Stoppa Legionella"

Innan sommaren lanserades projektet ”Stoppa Legionella”, den första informationsportalen på nätet med samlad information om bakterien och sjukdomarna som den orsakar. Bakom projektet står Säker Vatten som utformar branschregler och auktoriserar VVS-företag, samt Installatörsföretagen som är arbetsgivarorganisationen. I referensgruppen finns även Foklhälsomyndigheten, Boverket och Locum.

- För oss är legionella även en arbetsmiljöfråga. Montörer blivit sjuka och fått nersatt arbetsförmåga efter arbete i VVS-system med tillväxt av legionellabakterier, säger Stefan Rex, VD på Säker Vatten AB.

Generellt måste vi bli bättre på att konstruera, installera och underhålla VVS-system och det måste finnas lättillgänglig och uppdaterad information om vad som är viktigt att tänka på under drift och hur system kan saneras. Det är därför legionellaportalen är så viktig.

Stoppa Legionella är visionen om noll sjuka och noll döda.

-Vi kommer inte att kunna utrota legionellabakterierna ur landets VVS-system, men vi kan med gemensamma ansträngningar minska antalet sjuka och döda, på samma sätt som nollvisionen har fungerat i trafiken, fortsätter Stefan Rex. Därför kallar vi satsningen för Stoppa Legionella!

Källa: Folkhälsomyndigheten och www.stoppalegionella.se

Ämnen

Kategorier


Säker Vatten är en medlemsägd organisation som har till uppgift att skapa ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara VVS-installationer. Detta gör vi genom att utbilda, auktorisera och kontrollera företag i VVS-branschen. Att utföra installationer enligt branschregler Säker Vatteninstallation är idag likställt med fackmässigt utförande.

Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk som är framtaget av branschens aktörer för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Reglerna ställer krav på både installatörer och produkter. Målet är att ge en ökad säkerhet och trygghet för kunden.

Idag finns det över 2000 auktoriserade VVS-företag och över 22 000 utbildade montörer. På www.säkervatten.se hittar du VVS-företag som alla utför arbetet efter branschregler Säker Vatteninstallation, vilket nu försäkringsbolag, kommuner och större beställare kräver.

Anlita ett auktoriserat VVS-företag för säkrare installationer!

Kontakter

Thomas Helmerson

Thomas Helmerson

Presskontakt Senior rådgivare 070-9627500
Sara Lehn

Sara Lehn

Presskontakt VD Branschorganisationen Säker Vatten +46 707563526
Pierre Lundborg

Pierre Lundborg

Presskontakt Utvecklingssansvarig Säker Vatten Sverige 08-762 73 33, 0722-002486
Liselott Gustafsson

Liselott Gustafsson

Presskontakt Ordförande Säker Vatten 090-2003094

Relaterat innehåll

Innan sommaren lanserades projektet ”Stoppa Legionella”, den första informationsportalen på nätet med samlad information om bakterien och sjukdomarna som den orsakar, www.stoppalegionalla.se.

Utbrott av legionella avslutat

Sommarens utbrott av legionella longbeacheae, som kopplats till hantering av jord, anses nu vara över. I utredningsarbetet har ingen enskild gemensam smittkälla kunnat identifieras.

Om ditt varmvatten är för kallt och ditt kallvatten är för varmt, slå larm! Vattnets temperatur är avgörande för skydd mot legionella.

​Ovanligt många fall av legionella i sommar

I sommar har ovanlig många svenskar har insjuknat i legionellainfektion orsakad av en sällsynt variant av bakterien legionella, rapporterar Foklhälsomyndigheten. Infektionen kan orsaka en allvarlig form lunginflammation som kallas legionärssjuka.

Information om legionella och hur bakterien förebyggs är viktigat för alla – från byggare till boende. Nu finns informationen samlad på stoppalegionella.se.

StoppaLegionella.se – Portalen om en livshotande bakterie

Förra året blev 196 svenska svårt sjuka av bakterien legionella. Att få legionella kan leda till allvarliga problem med hälsan långt efter tillfrisknandet och i värsta fall döden. Nu öppnar Stoppa Legionella, den första webbportalen med samlad information om hur bakterien hindras med bättre VVS-installationer.