Pressmeddelande -
Utbrott av legionella avslutat
Sommarens utbrott av legionella longbeacheae, som kopplats till hantering av jord, anses nu vara över. I utredningsarbetet har ingen enskild gemensam smittkälla kunnat identifieras.
Majoriteten av de totalt 41 legionellafallen insjuknade i juni, men sedan mitten av september har inga nya sjukdomsfall rapporterats. Samtliga insjuknade som intervjuats har uppgivit att de haft bakomliggande sjukdom såsom nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion och/eller att de var eller hade varit rökare.
Jordhantering i samband med trädgårdsarbete kvarstår som den huvudmisstänkta smittvägen i den nu avslutade utbrottsutredningen. Varken laborativ eller epidemiologisk smittspårning har dock kunnat peka ut någon specifik smittkälla. Utbrottsutredningen har genomförts av Folkhälsomyndigheten i samarbete med flera av landets smittskyddsenheter och kommuner.
Risken att insjukna i legionella är mycket liten, men personer med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion och rökare är mer sårbara. Legionella longbeacheae är relativt vanligt förekommande i jord och kompostmaterial, men det är ovanligt att människor smittas i Sverige.
För att skydda sig mot eventuell smitta kan den som hanterar jord eller trädgårdskompostmaterial öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvika att andas in dammet. Man kan också fukta eller varsamt blöta ned torr jord och trädgårdskompostmaterial för att minska risken för att damm virvlar upp. Handtvätt efter jordhantering är viktig.
Innan sommaren lanserades projektet ”Stoppa Legionella”, den första informationsportalen på nätet med samlad information om bakterien och sjukdomarna som den orsakar. Bakom projektet står Säker Vatten som utformar branschregler och auktoriserar VVS-företag, samt Installatörsföretagen som är arbetsgivarorganisationen. I referensgruppen finns även Foklhälsomyndigheten, Boverket och Locum.
- För oss är legionella i första skedet en arbetsmiljöfråga. montörer blivit sjuka och bland annat fått nersatt arbetsförmåga efter arbete i VVS-system med tillväxt av legionellabakterier, säger Stefan Rex, VD på Säker Vatten AB.
Generellt måste vi bli bättre på att konstruera, installera och underhålla VVS-system och det måste finnas lättillgänglig och uppdaterad information om vad som är viktigt att tänka på under drift och hur system kan saneras. Det är därför legionellaportalen är så viktig.
Stoppa Legionella är visionen om noll sjuka och noll döda.
-Vi kommer inte att kunna utrota legionellabakterierna ur landets VVS-system, men vi kan med gemensamma ansträngningar minska antalet sjuka och döda, på samma sätt som nollvisionen har fungerat i trafiken, fortsätter Stefan Rex.
Därför kallar vi satsningen för Stoppa Legionella!
Källa: Foklhälsomyndigheten och stoppalegionella.se
Relaterade länkar
Ämnen
Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk framtaget av VVS-branschen tillsammans med bland annat försäkringsbolagen, Boverket och Folhälsomyndigheten.
Säker Vatteninstallation bygger på auktoriserade företag som utför arbetet enligt branschreglerna, för att minska vattenskador och personskador, såsom legionella, brännskador och förgiftning.
Det finns närmare 2 300 auktoriserade företag, som lämnar intyg på sitt arbetet, sökbart via www.säkervatten.se.