Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu tar branschen krafttag mot vattenskador i kök

Så många som 35 procent av alla vattenskador sker i kök, och antalet fortsätter att öka. Det gör att branschorganisationer, försäkringsbolag och tillverkare nu krokar arm i ett gemensamt projekt – Köket – för att komma till rätta med problemet.
- Engagemanget är enormt - totalt ingår ett 50-tal aktörer i projektet, som ska pågå till 2024, säger Pierre Lundborg, projektledare för samverkansprojektet som initierats av Länsförsäkringars forskningsfond.

Bakgrunden är att kökets utformning och brukarens krav har förändrats över tid. Från en mindre matlagningsplats till ett stort allrum med mycket funktion och maskiner.

- Byggreglerna har inte riktigt hängt med. Om man jämför med vatteninstallationer generellt och byggnation av våtrum, så har det hänt massor där, men i köket finns inte alls samma regelverk trots att antalet vatteninstallationer ökat, säger Pierre Lundborg.

Mer än hälften av alla vattenskador som sker i köket orsakas av produkter som kyl, frys, diskmaskin, ismaskin, kaffemaskin med mera. Ibland, men inte alltid, är det produkterna som orsakar läckaget. Ganska ofta är det anslutningarna som orsakar läckage. Tyvärr sker vattenskador trots att det finns vattentäta skikt under maskinerna – så många som 90 procent av alla maskiner som läcker har haft vattentäta skikt, visar statistik från Vattenskaderapporten som baseras på drygt 32 000 inrapporterade försäkringsskador.

- Diskmaskiner och tvättmaskiner faller lite mellan installatörerna och ganska ofta installeras de av privatpersoner. Här finns en tydlig skillnad mot till exempel VVS där en installatör är involverad, eller el där en elektriker ansvarar för installationen. Samtidigt finns det inget regelverk att förhålla sig till och det finns heller inget krav på dem som installerar i köket. Projektet har många frågor att reda ut, konstaterar Pierre Lundborg.

Intresset från branschorganisationer, försäkringsbolag, kökstillverkare, småhustillverkare och forskningsinstitut är stort – av 58 inbjudna till det första mötet deltog 48. Och flera har hört av sig för att medverka.

- De som är med i projektet har också möjlighet att påverka regelverk och framtida krav, avslutar Pierre Lundborg.

För mer information, kontakta:

Pierre Lundborg, 08-762 73 33, pierre.lundborg@sakervatten.se

Ämnen

Kategorier


Säker Vatten är en medlemsägd organisation som har till uppgift att skapa ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara VVS-installationer. Detta gör vi genom att utbilda, auktorisera och kontrollera företag i VVS-branschen. Att utföra installationer enligt branschregler Säker Vatteninstallation är idag likställt med fackmässigt utförande.

Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk som är framtaget av branschens aktörer för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Reglerna ställer krav på både installatörer och produkter. Målet är att ge en ökad säkerhet och trygghet för kunden.

Idag finns det över 2000 auktoriserade VVS-företag och över 22 000 utbildade montörer. På www.säkervatten.se hittar du VVS-företag som alla utför arbetet efter branschregler Säker Vatteninstallation, vilket nu försäkringsbolag, kommuner och större beställare kräver.

Anlita ett auktoriserat VVS-företag för säkrare installationer!

Kontakter

Sara Lehn

Sara Lehn

Presskontakt VD Branschorganisationen Säker Vatten +46 707563526
Pierre Lundborg

Pierre Lundborg

Presskontakt Utbildningsansvarig Säker Vatten, projektledare Köket Sverige 08-762 73 33, 0722-002486
Liselott Gustafsson

Liselott Gustafsson

Presskontakt Ordförande Säker Vatten 090-2003094