Gå direkt till innehåll
Säker Vattens VD, Sara Lehn
Säker Vattens VD, Sara Lehn

Pressmeddelande -

Säker Vatten i remiss till Boverket: Tydliggör mer för att inte äventyra kvalitet och säkerhet i VVS-installationer

Möjligheternas byggregler behöver bli mer detaljerade. Det måste också gå att verifiera fackmässigt utförande. Dessutom är implementeringstiden på tok för kort. Det är Säker Vattens generella uppmaningar till Boverket i remissvaren till de nya byggreglerna, Möjligheternas byggregler, som nyligen lämnades in.

- Vi är oroliga för att de föreslagna reglerna gör det svårare att verifiera fackmässigt utförande av installationerna. Det kommer bli problem för byggnadsnämnder, besiktningspersoner med flera när det inte finns ett tydligt regelverk att stötta sig emot, säger Sara Lehn, VD för branschorganisationen Säker Vatten, som organiserar 2 200 auktoriserade VVS-företag.

    Enligt Säker Vatten kan förslagen i Möjligheternas byggregler ge utrymme för nya typer av lösningar av lägre kvalitet för att minska kostnaderna vid VVS-installationer. Det innebär sämre hållbarhet med kortare livslängd för installationerna med risk för fler vattenskador och hälsoproblem i form av legionellaspridning.
    Förslaget öppnar också upp för branschstandarder med tekniska lösningar av lägre kvalitet för att styrka "fackmässighet". Mer detaljerade föreskrifter skulle minska den risken och tydliggöra vad som gäller för hela byggkedjan.

    - Vi ser också en risk i att implementeringstiden för de nya föreskrifterna är väldigt kort – de ska träda i kraft 1 juli 2024. Stora delar av sektorn är inte rustade för att få fram detaljrekommendationer som är tillräckligt förankrade på så kort tid, menar Sara Lehn.

      Boverkets ambition med de nya byggreglerna Möjligheternas byggregler, är att reglerna ska renodlas, bli tydligare och enklare. Syftet är att skapa ett konsekvent regelverk med en - så långt det är möjligt - genomgående likartad struktur och detaljeringsgrad. Reglerna ska också ge en tydligare ansvarsfördelning mellan Boverket och sektorn, där Boverket ansvarar för att förtydliga kraven i lag och ordning, och branschen ansvarar för att ta fram lösningar och metoder som uppfyller och verifierar kraven.
      Säker Vatten för en kontinuerlig dialog med Boverket i processen med Möjligheternas byggregler och är en av flera remissinstanser i framtagandet av de nya reglerna.

      Möjligheternas byggregler ska preliminärt införas den 1 juli 2024.

      Ämnen


      Säker Vatten är en medlemsägd organisation som har till uppgift att skapa ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara VVS-installationer. Detta gör vi genom att utbilda, auktorisera och kontrollera företag i VVS-branschen. Att utföra installationer enligt branschregler Säker Vatteninstallation är idag likställt med fackmässigt utförande.

      Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk som är framtaget av branschens aktörer för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Reglerna ställer krav på både installatörer och produkter. Målet är att ge en ökad säkerhet och trygghet för kunden.

      Idag finns det över 2000 auktoriserade VVS-företag och över 22 000 utbildade montörer. På www.säkervatten.se hittar du VVS-företag som alla utför arbetet efter branschregler Säker Vatteninstallation, vilket nu försäkringsbolag, kommuner och större beställare kräver.

      Anlita ett auktoriserat VVS-företag för säkrare installationer!

      Kontakter

      Sara Lehn

      Sara Lehn

      Presskontakt VD Branschorganisationen Säker Vatten +46 707563526